Pages Navigation Menu

Prywatne kwatery Sanok, Hel, Sopot i Krynica Morska

Znak rozpoznawczy Japonii

Znak rozpoznawczy Japonii

Na pewno wiele ludzi na całym świecie wie gdzie leży Japonia, czyli kraj na dalekim wschodzie, jednak z czym najczęściej się nam kojarzy ten kraj?
Tutaj jest wiele odpowiedzi, jednak najpopularniejsze chyba to na pewno: kwitnienie wiśni, niekorzystna dla Japończyków druga wojna światowa, pyszne sushi, oraz coś co można spotkać chyba tylko w Japonii, mianowicie pracowitość i kompletna izolacja od świata zewnętrznego.

Kwitnienie wiśni

Kwitnienie wiśni, po japońsku Hanami dosłownie tłumacząc to słowo – oglądanie kwiatów.
Proces który spopularyzował cesarz Saga, kiedy to organizował przyjęcia, popijając sake, czyli japoński alkohol, bo to właśnie wtedy na tych przyjęciach podziwiano kwitnienie japońskich moreli i wiśni.
Co roku Japońscy meterolodzy zapowiadają długo przed samym kwitnieniem i wtedy zaczyna się w całej Japonii śledzenie tych wydarzeń, proces ten (kwitnienie) odbywa się między marcem, a kwietniem i trwa od jednego do dwóch tygodni.
Te piękne widoki możemy podziwiać w całej Japonii, jednak najładniejsze widoki zobaczymy w takich miastach jak Tokio, Sapporo, Hokkaido, Himeji.

Inną „wizytówką” Japonii na pewno jest zrzut bomby atomowej na Hiroshimę i Nagasaki w 1945 roku, przez Amerykańskie wojsko.
To właśnie to wydarzenie zadecydowało o zakończeniu wojny Japońsko – Amerykańskiej.
6 sierpnia nastąpił pierwszy atak, dokładniej na Hiroshimę, wtedy jeszcze Japonia chciała kontynuować wojnę, jednak 9 sierpnia doszło do drugiego zrzutu na Nagasaki.
Pomimo tak ogromnego zniszczenia i ogromnych strat, Japonia dalej toczyła wojnę, jednak dopiero 2 września ogłosiła akt kapitulacji.
Podczas ataku na Hiroszimę zginęło 70 – 80 tysięcy ludzi, natomiast w przypadku Nagasaki było mniej ofiar, ponieważ szacuje się, że było to 30 – 40 tysięcy.

Jednak przechodząc dalej i odpowiadając sobie na pytanie „z czego słynie Japonia” nie możemy pominąć Sushi, jest to absolutny numer jeden wśród Japońskiej kuchni, może znaleźć wiele różnych smaków, jednak czym jest prawdziwe sushi?
Sushi to danie z gotowanego ryżu, zaprawianego octem ryżowym, a także mnóstwem dodatków, głównie surowych owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb czy też grzybów.
Ze względu na to, że sushi ma bardzo krótki termin ważności spożycia w Japońskich restauracjach, szykuje się je, zaraz po tym jak klient złoży zamówienie.