Pages Navigation Menu

Prywatne kwatery Sanok, Hel, Sopot i Krynica Morska

Śruta słonecznikowa, czyli tani sposób na żywienie zwierząt

Śruta słonecznikowa, czyli tani sposób na żywienie zwierząt

Dobrą alternatywą dla mającej wysoką cenę śruty sojowej jest produkt, który także zawiera sporo białka roślinnego i jest przy tym tańszy, czyli śruta słonecznikowa.

Śruta słonecznikowa – co to jest?

Śruta słonecznikowa jest produktem, który otrzymuje się podczas produkcji oleju z nasion słonecznika i uważa się go za produkt uboczny. Z powodzeniem może odnaleźć się w roli dodatku paszowego dla zwierząt hodowlanych. Na uwagę szczególną zasługuje, kiedy nosimy się z zamiarem cięcia kosztów i próbie obniżenia wkładu pieniężnego w żywienie zwierząt. Co prawda, odpowiedzialny hodowca nie powinien żałować pieniędzy na tego typu rzeczy, ale śruta słonecznikowa mimo swoich wad, nie jest wcale aż tak złym pomysłem. Zawiera bowiem dość dużo białka roślinnego, które dochodzi nawet do 40 procent, ale częściej jest na poziomie nieco ponad 30%. Wszystko zależy od producenta i powinniśmy przy wyborze dostawcy zwrócić szczególną uwagę na skład produktu, bo od niego może zależeć zdrowie naszych zwierząt hodowlanych. Białko roślinne jest łatwostrawne, co jest bardzo istotne i prowadzi do tego, że zarówno zwierzęta, jak i ich właściciel, są zadowoleni. Cena śruty słonecznikowej jest jednak adekwatna do jakości produktu i ma on oczywiście swoje minusy. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku żywienia młodszych zwierząt, ponieważ śruta ta posiada sporo włókna surowego, które występuje w granicach około 6%. Taka dawka może być dla zwierząt tych szkodliwa przez wzgląd na to, że włókno surowe składa się między innymi z pektyn i arabinoksylanów, które obniżają strawność składników pokarmowych oraz zmniejszają poziom wchłaniania aminokwasów. Można więc stosować enzymy celulolityczne, które poprawią rozkład związków, wchodzących w skład włókna surowego, ponieważ będzie to poprawiało wykorzystanie składników pokarmowych, które zawarte są w śrucie słonecznikowej. Podobny udział procentowy występuje w przypadku tłuszczów surowych w przetworzonym już produkcie.

Śruta słonecznikowa – proces produkcji oraz cena

W produkcji tego śruty słonecznikowej, duże znaczenie ma technologia, w jakiej pozyskuje się olej. W przypadkach, kiedy jego wydobycie odbywa się podczas samego tłoczenia, wartość energetyczna śruty będzie wyższa od wartości produktu, który został otrzymany technologią ekstrakcji, ponieważ będzie miał więcej tłuszczu. Znaczenie ma również temperatura, w jakiej powstaje śruta. Kiedy jest zbyt duża, przyswajalność aminokwasów zmaleje, co niestety negatywnie odbije się na jakości produktu.
Jedną z głównych zalet śruty słonecznikowej jest oczywiście atrakcyjna cena. Za jedną tonę produktu zapłacimy mniej więcej 1500 złotych- trzeba jednak czasami dobrze poszukać i wybrać ofertę, która najbardziej nas zadowoli. Zwrócić uwagę należy także na to, że śruta zawiera dużo aminokwasów takich jaki lizyna oraz metionina. Karmiąc zwierzęta tym produktem, przysłużymy się zwierzętom i na efekty nie będzie trzeba długo czekać. Możemy liczyć na dużo większy przyrost masy zwierząt oraz dużo większe spożycie paszy, dlatego że śruta jest jadana z reguły bardzo chętnie.